Wat is Tempeh?
Tempeh
is een gefermenteerd voedingsmiddel dat ontstaat door een gecontroleerde fermentatie van gekookte sojabonen met een Rhizopus oligosporus schimmel. Door deze fermentatie binden de sojabonen zich tot een vaste witte koek. Tempeh vindt zijn oorsprong in Indonesië waar het waarschijnlijk per toeval ontdekt is door gekookte sojabonen in hibiscusbladeren, die van nature deze Rhizopus schimmel bevat, te bewaren.
Tempeh wordt steeds populairder over de hele wereld aangezien mensen mogelijkheden zoeken om hun opname van sojabonen te verhogen. Zij ontdekken dat tempeh veelzijdigheid is en heerlijk smaakt.
Vooral vegetariërs en veganisten vinden de vleesachtige structuur en het hoge eiwitgehalte interessant. Het is ook gemakkelijk om tempeh zelf thuis te maken. Zelf tempeh maken geeft grote voldoening, vooral omdat de smaak van verse tempeh overheerlijk is en niet te vergelijken is met deze uit de winkel.
Tempeh bevat isoflavonen en saponines
Tempeh is zeer voedzaam door zijn hoog eiwitgehalte en bevat vele gezondheidsbevorderend ingrediënten, zoals isoflavonen, saponines, vitaminen en mineralen. Vooral de isoflavonen en saponines zijn unieke componenten van tempeh en soja. Isoflavonen versterken onze beenderen, helpen om symptomen van de menopause te verlichten en verminderen het risico op hartziekten en sommige vormen van kanker (zoals prostaatkanker en baarmoederhalskanker).
Saponines kunnen het risico op darmkanker verminderen. Ze verlagen eveneens het cholesterolgehalte en stimuleren het immuunsysteem. Tijdens het fermentatieproces worden complexe voedingsstoffen afgebroken tot gemakkelijk opneembare componenten, zodanig dat de verteerbaarheid van de sojaboon verhoogd wordt. Tijdens de productie van tempeh worden natuurlijke antibiotische componenten gevormd die ons lichaam beschermen tegen darminfecties.
Tempeh is een veelzijdig product
Verse tempeh heeft een vaste textuur en een nootachtig aroma. Tempeh kan op verschillende manieren worden gebruikt. Normaal wordt tempeh in schijven gesneden die in olie gebakken worden tot ze krokant en goudbruin zijn. Tempeh kan gebruikt worden als ingrediënt in soepen, voorgerechten, salades, rijstschotels en als broodbeleg.