Soja wordt al meer dan duizend jaar gebruikt in China

Al vanaf 2828 vC, werd soja beschreven door de Chinese Keizer Shen Nung.
De sojaboon werd tussen de 17de en 11de eeuw VC verbouwd in de oostelijke helft van China.

Soja werd toen beschouwd als één van de 5 heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst.

Soja wordt gemaakt van de sojabonenplant Glycine max. De plant vormt in 100 tot 150 dagen harige peulvruchten met daarin de sojabonen.

Sojabonen rijpen in de peul tot een harde droge boon. Hoewel de meeste sojabonen geel zijn, zijn er ook enkele minder courante variëteiten met een zwarte, bruine of groene kleur. Er zijn ongeveer 1000 sojaboon variëteiten met elk verschillende eigenschappen. Soja is heel veelzijdig. Soja kan gebruikt worden als hele sojabonen, of bewerkt onder andere als sojamelk, tahoe (tofu) of sojasaus. Soja kan door eetbare schimmels worden omgezet tot tempeh.

Soja is zeer voedzaam:
Sojaproducten zoals tahoe, tempeh en sojamelk zijn zeer rijk aan proteïne. Deze proteïne is van zeer uitstekende kwaliteit omdat het alle essentiële aminozuren bevat. De aminozuren van soja combineren zeer goed met de aminozuren van graangewassen. Soja is daardoor een zeer belangrijk voedingsmiddel voor veganisten.

De gehele sojabonen zijn een uitstekende bron van eiwitten (40%) en dieetvezel. De sojaboon overtreft alle andere voedingsmiddelen, zelfs vis en vlees, wat betreft het eiwitgehalte. Behalve het hoog eiwitgehalte zijn de eiwitten van de sojaboon ook van zeer goede kwaliteit. De sojaboon bevat alle 8 essentiële aminozuren in een zeer gunstige verhouding.

Voedingswaarde, Vitamines en Mineralen – Sojabonen gedroogd per 100g voedingswaardetabel.nl
Product Energie Energie Water Eiwit Koolh. Suikers Vet Verz. E.o.v M.o.v. Chol. Vezels
Sojabonen gedroogd
per 100g
Kcal Kj g g g g g g g g mg g
428 1796 9,5 37,0 29,5 6,5 18,0 3,0 4,0 11,0 0,0 5,0

Vit A Vit B1 Vit B2 Vit B6 Vit B11 Vit B12 Vit C Vit D Natrium Kalium Calcium Fosfor Ijzer Magnes. Koper Zink
mg mg mg mg µg µg mg µg mg mg mg mg mg mg mg mg
0,08 1,00 0,52 1,20 270,0 0,00 30,0 0,00 4,0 1700,0 260,0 600,0 8,6 250,0 0,11 1,00

Onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren van sojaproducten veel voordelen kan hebben voor vrouwen in de overgang. Het Amerikaanse FDA laat op de verpakking van voedingsmiddelen gezondheidsclaims toe, vooral dat soja-eiwitten de kans op hartaanvallen kan verminderen.

Soja helpt tegen osteoporosis
Natuurlijke sojaproducten bevatten niet veel calcium maar toch kan de consumptie van soja helpen om osteoporosis (botontkalking) tegen te gaan. Verscheidene studies bewijzen dat soja isoflavonen (stoffen die op oestrogenen lijken) een potentieel positieve uitwerking hebben op het behoud van de botdichtheid.

Soja verlaagt het risico op sommige kankers
Verscheidene studies wijzen erop dat een regelmatige opname van soja kan helpen om hormoonafhankelijke kankers zoals borstkanker, prostaatkanker en baarmoederkanker te voorkomen.