Paneer is Indiase kaas
Paneer (spreek uit panier) is de Indiase kaas, die je makkelijk zelf kan maken. Het wordt gebruikt in allerlei recepten. Bijvoorbeeld doperwtjes met paneer, spinazie met paneer of in pakora’s.
De ingrediënten:
- 2 liter volle melk, liefs boerenland hoe vetter hoe beter
- 20 ml citroenzuur, yoghurt of azijn
- zeef
- een natte theedoek
Voorbereidingsmethode:
- Breng melk aan kook.
- Meng citroensap met water en voeg straalsgewijs bij melk terwijl jij het met een spaan roeren.
- Zodra de wrongel van wei gescheiden is (wei moet helder van kleur zijn), zeef jij de wei eraf.
Dit doen jij door een kaasdoek in een vergiet te leggen en daar de mengsel in te gooien. - Was paneer nog in vergiet onder koude water om de citroensmaak te verwijderen.
- Vouw de 4 punten van kaasdoek (of schone theedoek die niet met wasmiddel is gewassen)
- Met een draai beweging draai jij dan de paneer stevig aan tot een bol om zodoende alle vocht te verwijderen.
- Doen paneer dicht gevouwen in kaasdoek in een wijde vergiet en doen er een zware pot op om het laatste water te verwijderen.
Na een uur is de paneer gereed voor als jij het wilt kruimelen en als jij het in blokjes willen snijden doen jij het onder de pers voor anderhalf tot 2 uur voor gebruik.
Serveertips:
Variatie
Zodra de melk begint te koken voeg jij een mengsel van komijnzaden, gemalen peper, verse koriander en gedroogde munt erbij.
Verder ga je als beschreven te werk, behalve dat jij niet de paneer naspoeld.
Deze paneer past goed als vleesvervanger bij vegetarisch hoofdgerechten. De paneer kan in blokjes gesneden worden. En heel goed worden ingevroren.