Paneer – vegetarische kaas

Paneer / panir / penir / chhena (India), peynir (Turkey), curd cheese, India style cheese, fresh Indian cottage cheese, Indian cheese, vegetarian cheese.

Wat is het?
Een superjonge, verse kaas uit de Indiase en aanverwante keukens. Paneer wordt niet zoals “gewone” kaas gemaakt van melk met dierlijk stremsel maar van melk met citroensap of azijn. Daarom is deze kaas vegetarisch en heel makkelijk zelf thuis te maken.
Paneer kun je net als halloumi bakken zonder dat het smelt.
Het heeft vrij weinig smaak en kan voor tofuhaters een alternatief voor tofu zijn.

Hoe te gebruiken?
Paneer wordt meestal in dobbelsteentjes gesneden. Je kunt het rauw eten of meeverwarmen in een curry. Je kunt het ook bakken of grillen of nog lekkerder: kort marineren in wat olie met specerijen en dan bakken of grillen.
Frituren in een beslag van kikkererwtenmeel is ook lekker. Zelfgemaakte paneer kun je in de koelkast hooguit een dag of drie bewaren maar je kunt het prima invriezen. Paneer uit de winkel is vaak wat langer houdbaar en kun je ook invriezen..
Paneer kun je als nagerechten, borrelhapjes, bijgerechten en als vlees vervanger bij hoofdgerechten gebruiken.