Tempeh informatie
Verpakking
Plak 400 gram.
Portieverpakking 200 gram.
Ingrediënten
sojabonen, water, schimmel (Rhizopus oligosporus) , meel
Voedingswaarde, vitamines en mineralen Tempeh per 100 G
Voedingswaarde: | Vitamines: | Mineralen: |
---|---|---|
Energie: 151 Kcal Energie: 636 Kj Water: 69,2 g Eiwit: 22,0 g Koolhydraten: 5,5 g Suikers: 0,3 g Vet: 8,3 g Verzadigd: 1,5 g E.o.v. *: 4,3 g M.o.v. *: 1,7 g Cholesterol: 0,0 mg Vezels: 4,0 g |
Vitamine A: 0,00 mg Vitamine B1: 0,05 mg Vitamine B2: 0,02 mg Vitamine B6: 0,00 mg Vitamine B11: 50,0 ug Vitamine B12: 0,00 ug Vitamine C: 0,00 mg Vitamine D: 0,00 ug |
Natrium: 10,0 mg Kalium: 150,0 mg Calcium: 100,0 mg Fosfor: 200,0 mg Ijzer: 2,3 mg Magnesium: 80,0 mg Koper: 0,60 mg Zink:1,40 mg |
Product informatie
Hoe heet het?
Tempeh, tempé, sojabonenkoek, sojabonencake.
Wat is het?
Gedroogde sojabonen worden eerst grof gehakt, dan gewassen, geweekt, ontveld en gekookt. De uitgelekte, weer enigzins opgedroogde sojaboontjes worden daarna vermengd met een speciale schimmel (Rhizopus oligosporus) en in ventilerende, plastic vormpjes weggezet om bij een temperatuur van 30-35 C te fermenteren. De boontjes zijn na dan na 2-3 dagen aan elkaar vastgekoekt en vormen een stevige cake.
Hoe te gebruiken?
In plakjes, staafjes of blokjes snijden. Je kunt de tempeh vooraf marineren en daarna bakken, dan blijft die vaak wat zacht van binnen. Je kunt de stukjes ook eerst bakken/frituren tot ze knapperig en bruin zijn en nootachtig smaken en pas daarna met smaakmakers mengen en roerbakken.
Na aankoop nog meerdere dagen te bewaren in de ijskast, maar niet te lang, dan wordt ie zuur en verandert de structuur. (zie foto). Invriezen kan ook. Een paar zwarte vlekjes hoeft geen probleem te zijn. Slijmerigheid wel. Verse tempeh ruikt naar paddestoel of gist en hooguit een klein beetje naar ammoniak.