Verpakking

Roti vellen per 8 stuks

Ingrediënten
tarwe bloem, water, zonnebloemolie, baksoda, bakpoeder

Product informatie

Met de emigratie van Hindoestanen uit India naar Suriname is ook de roti meegekomen. De “pannenkoek” die in Suriname (en Nederland) roti heet, wordt in India ook wel chapati genoemd. Het is een soort ongezoete broodpannenkoek die verschillende toevoegingen kan hebben: in de Surinaamse variant veelal gemalen gele spliterwten (roti dalbharie) of aardappelen (roti alubharie) en met smaakmakers als komijn en chilipeper. Voor de bereiding worden balletjes deeg (eventueel met additionele ingrediënten) uitgerold tot dunne “pannenkoeken” die op een zogeheten rotiplaat worden gebakken.

De Surinaamse roti wordt met een aantal bijgerechten geserveerd zoals kousenband, aardappelen, hardgekookte eieren, knoflook, ui en verschillende soorten vlees (kip, eend, schaap), welke bijgerechten meestal gekruid worden met masala, een mengsel van gemalen specerijen vergelijkbaar met curry. Roti wordt in Suriname niet met tomaat gegeten.

Het is gebruikelijk de roti met de handen te eten. Men breekt een stukje van het rotivel af om met het stukje in de hand de roti te pakken en op te eten. Rotiwraps, die ook met vork en mes gegeten kunnen worden, zijn in opmars.

Voedingswaarde

per 100 gram
Energie: 110 Kcal
Energie: 460 Kj
Eiwitten: 7,0 g
Koolhydraten: 12,0 g
Suiker: 1,5 g
Vet: 3,0 g
Verzadigd vet: 0,7 g
Vezels: 1,5 g
Natrium: 0,45 g