Tahoe en tofu zijn twee benamingen voor hetzelfde product

Een eiwitrijk alternatief voor vlees dat gemaakt wordt van sojabonen. Tahoe de Indonesische naam, tofu is de Chinese naam.

Omdat de bereiding van tahoe lijkt op het proces van kaas maken, wordt tahoe ook wel ‘sojakaas’ genoemd. De sojabonen worden grondig gewassen, gekweekt en tot kookpunt verhit. Vervolgens wordt dit mengsel heel fijn vermalen en gezeefd. Aan de zo verkregen sojamelk wordt een stremsel toegevoegd. Dit is geen dierlijk stremsel.

Tahoe is neutraal van smaak. Met behulp van zout, kruiden, specerijen, tamari, shoyu, sambal, ketjap of tomatenpuree kunt u tahoe op smaak brengen. Lekker is om tahoe gedurende enkele uren koel weg te zetten in een marinade. Tahoestukjes kunt u ook verwerken in soep en ragout. Eenmaal uit de verpakking gehaald, kunt u tahoe het beste onder water in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren en binnen 2-3 dagen gebruiken.

Tahoe is een uitstekende bron van proteïnen van hoge kwaliteit en bevat enkele B-vitaminen. Als calcium sulfaat wordt gebruikt als coagulant is de tahoe ook een rijke bron van calcium. Zoals alle andere volle sojaproducten bevat tahoe ook isoflavonen.

Voedingswaarde, Vitamines en Mineralen – tahoe/tofu per 100g (bron : voedingswaardetabel.nl)
Product Energie Energie Water Eiwit Koolh. Suikers Vet Verz. E.o.v M.o.v. Chol. Vezels
tahoe/tofu
per 100g
Kcal Kj g g g g g g g g mg g
121 510 74,0 12,0 1,5 0,5 6,5 1,0 1,6 3,5 0,0 5,0
Vit A Vit B1 Vit B2 Vit B6 Vit B11 Vit B12 Vit C Vit D Natrium Kalium Calcium Fosfor Ijzer Magnes. Koper Zink
mg mg mg mg µg µg mg µg mg mg mg mg mg mg mg mg
0,00 0,06 0,02 0,00 10,0 0,00 0,00 0,00 10,0 60,0 200,0 130,0 2,0 95,0 0,20 1,20

 

China – De geschiedenis van tahoe startte in China. Tahoe is zeer populair vandaag in het Oosten maar tahoe werd voor het eerst gemaakt in China, meer dan 2000 jaar geleden. Het oudste bewijsmateriaal van tahoe productie is een Chinese illustratie gebeiteld in een steen. Het toont een keukentafereel die de bereiding van sojamelk en tahoe uitbeeldt, in de periode 25-220. De oudste geschreven verwijzing naar tahoe verscheen ook in China in een gedicht “Ode aan Tofu” door Su Ping, ongeveer in 1500.

 

Geschiedenis van tahoe in de Westerse wereld – In 1603 was het Spaanse woordenboek “Vocabulario da lingoa de Iapam” het eerste Europese document met verwijzing naar het woord “tofu”. Domingo Fernandez de Navarrete beschreef in zijn boek “A Collection of Voyages and Travels” hoe tahoe werd gemaakt. De eerste Engelse verwijzing naar tahoe was in 1704, toen het boek van Navarrete in het Engels werd gepubliceerd.